S-ar părea că o relaţie de cuplu armonioasă şi de lungă durată este, în zilele noastre, un obiectiv tot mai greu de atins. Nu imposibil însă. Totul e să vrei şi fii dispusă să te implici în clădirea ei.
Orice femeie, şi orice bărbat, de altfel, îşi doreşte o relaţie stabilă şi de lungă durată cu un partener alături de care să evolueze, să se simtă împlinită şi fericită. Cu alte cuvinte, să se bucure de o relaţie de cuplu armonioasă. Simpla dorinţă nu este însă suficientă, mai este nevoie şi de implicare, şi de asumarea angajamentelor, de eforturi şi compromisuri. Şi nu doar a unuia, ci a ambilor parteneri.
Iată şi alte câteva „secrete” ale unei relaţii de cuplu armonioase şi durabile.
1 Comunicarea, esenţială
Ştiai că lipsa de comunicare este principalul motiv pentru care se destramă relaţiile de cuplu, chiar şi cele ce păreau forte solide? Staţi de vorbă, timp în care obişnuieşte-te să-ţi asculţi partenerul fără a-l întrerupe, dar şi fără a-l obliga să discute despre ceva ce nu-l interesează sau când n-are chef s-o facă, şi încearcă să-l înţelegi, în nici un caz să-l critici. O asemenea atitudine îl va determina şi pe el să te asculte când vei avea ceva de spus. Doar aşa veţi putea găsi împreună soluţii pentru orice problemă. Important este şi să nu pierdeţi abilitatea de a discuta unul cu celălalt nu doar despre treburile gospodăreşti, ci şi despre fiecare dintre voi doi, despre copii, şi nu în ultimul rând despre ceea ce înseamnă „împreună”.
2 Cariera nu înlocuieşte familia
Oricât de strălucită ar fi cariera pe care ţi-ai construit-o sau oricât de implicată ai fi în viaţa socială, niciuna nici cealaltă nu pot înlocui familia. Apoi, succesul în carieră sau în activităţile sociale nu are nici o valoare dacă nu ai cu cine să-l împărtăşeşti, nu-i aşa? Fă în aşa fel încât activităţile pe care le desfăşori înafara familiei să nu se răsfrângă negativ asupra celorlalţi membri ai acesteia, partenerul de viaţă sau copiii. Nu lua hotărâri de una singură nici în ceea ce priveşte creşterea şi educarea copiilor, nici în petrecerea timpului liber, nici a cheltuirii veniturilor, ci doar împreună cu cel care vrei să-ţi fie mereu alături.
3 Încredere reciprocă
Pentru o relaţie armonioasă încrederea reciprocă dintre partenerii de cuplu este esenţială. Dar, atenţie, ea nu apare din senin, ci se dobândeşte. Cum? Înainte de toate, important este să ai încredere în propria persoană, pentru a nu te lăsa măcinată de gândul că iubitul tău te va părăsi pentru o alta. Dar nu e vorba doar de încrederea că n-o va face, ci de relaţia armonioasă dintre voi. Iar pentru asta va trebui să-l investeşti cu încredere în ceea ce face, în hotărârile pe care va trebui să-i permiţi să le ia, să-l încurajezi şi să i le apreciezi. Doar aşa va şti că poate oricând conta pe sprijinul tău. Altfel, suspiciunea, criticile, scenele de gelozie şi constrângerile pot face ca legătura emoţională dintre voi să slăbească într-atât încât să se ajungă la o ruptură ireparabilă.
4 Viaţă sexuală activă
E posibil ca dorinţa sexuală din primii ani să mai scadă cu trecerea timpului, mai ales după naşterea primului copil, pasiunea putând să pălească semnificativ. Cu toate acestea, nu neglijaţi relaţiile intime. E important să căutaţi să găsiţi modalităţi de a vă satisface nevoile sexuale. S-a constatat că în relaţiile de cuplu armonioase, partenerii sunt afectuoşi unul cu celălalt şi au o viaţă sexuală activă.
5 Zâmbeşte şi râzi
A alege să treci peste nemulţumiri şi neînţelegeri cu zâmbetul pe buze este unul dintre secretele unei relaţii de cuplu armonioase, umorul ţinând cuplurile împreună pe termen lung. Aşadar, orice ţi s-ar întâmpla, nu sta bosumflată, nu lăsa supărarea să te copleşească. Când partenerii de cuplu nu mai pot râde împreună e semnalul că relaţia lor este „podidită” de probleme! Ia măsuri înainte ca acestea să devină de nedepăşit, punând relaţia în pericol.
6 Apreciază-i familia
Aşa cum n-ar trebui să încerci să-ţi determini partenerul de cuplu să se schimbe, o tentativă sortită din start eşecului, nu ai cum să pretinzi ca părinţii sau rudele lui să fie altfel decât sunt. Aşadar, aşa cum îţi iubeşti şi admiri părinţi, apreciază-i şi pe ai partenerului tău de cuplu, doar sunt cei care i-au dat viaţă, l-au crescut şi educat, iar rudele acceptă-le aşa cum sunt, chiar şi atunci când poate nu te poţi mândri cu toţi.
7 Atenţie, un al treilea e de prisos!
Nu permiteţi nimănui, rude sau prieteni, să întervină în relaţia dintre voi, mai ales atunci când întâmpinaţi greutăţi. Nu uita: în orice relaţie de cuplu un al treilea este de prisos. Când începi să-ţi speli rufele înafara familiei, problemele nu se rezolvă, ci se cimentează. Cel mai nimerit ar fi să găsiţi chiar voi soluţia, împreună.
Cu toţii ne dorim ca relaţia de cuplu să ne fie izvor de iubire şi respect. Se întâmplă astfel doar când relaţia dintre membrii acesteia este una armonioasă. Iar armonia nu cade din cer, ci se clădeşte, cărămidă cu cărămidă, prin eforturile ambilor parteneri de cuplu, prin respectarea dorinţelor celuilalt, încredere şi susţinere reciprocă. Apoi, cum viaţa nu este întotdeauna colorată doar în roz, armonia în relaţia de cuplu constă şi în capacitatea de a accepta unele neajunsuri, de a evita sau soluţiona eventualele neînţelegeri.