Apartamentele de bloc nu sunt foarte ofertante în ceea ce privește spațiul, iar decorarea lor poate fi foarte dificilă din această cauză. Probabil ți s-a înâmplat de mai multe ori să-ți atragă atenția o mobilă care să fie prea mare pentru spațiul de care dispui și să fii nevoită să alegi altceva, mai puțin atrăgător din punct de vedere estetic. Dacă știi câteva trucuri de design, este foarte ușor să ai o casă ruptă din revistele de specialitate.
Iată câteva sfaturi de la experți:
Mobilă puțină, dar bine alesă. Cum o găsești
Uită de mobilierul din lemn masiv, format din corpuri multe și voluminoase. Alege, în schimb materiale moderne, precum MDF-ul sau PAL-ul, și mobilier format din mai multe corpuri, preferabil suspendate. Bibliotecile masive nu sunt deloc practice într-un apartament mic, dar un mobilier modern de living, cu dulapuri suspendate și cu sertare încăpătoare în partea de jos este exact ce ai nevoie pentru a decora inteligent și cu gust. Ne referim la astfel de obiecte de mobilier, gândite în așa fel încât să arate bine, dar să fie și practice.
Nu îți trebuie multă mobilă. Rezumă-te la strictul necesar, dar alege așa încât să ai multe spații de depozitare bine compartimentate. Specialiștii in design interior te sfătuiesc să optezi pentru mobilier făcut la comandă. Unele magazine de mobilă îți dau posibilitatea să-ți alegi orice model din showroom și să-l adaptezi după spațiul tău. Tu alegi modelul care îți place cel mai mult, iar ei se ocupă de realizarea lui pe dimensiunile apartamentului tău.
Regândește spațiile nefolosite
Nu te rezuma la modalitățile clasice de amenajare, pune-ți imaginația la treabă și folosește spațiul la adevărata lui valoarea. Suntem siguri că apartamentul tău are o mulțime de spațiu rămas neutilizat doar pentru că ar fi un loc neconvențional de depozitare. Nu uita, însă, că neconvențional înseamnă și original și fermecător, așa că dă-ți frâu liber ideilor.
Utilizează colțurile – crează un spațiu de citit într-un colț al livingului cu ajutorul unui fotoliu tip sac și un lampadar, în camera copilului poți opta pentru un birou de colț și alege un dulap pentru colț în loc de dressing. O altă idee utilă este creare unui cadru cu rafturi pentru ușă. Vei putea depozita acolo o mulțime de cărți, de-a lungul tocului, dar și deasupra ușii.
Obiectele decorative care dau senzatia de spațiu generos
Trebuie să fii foarte atentă la obiectele decorative. Alege covorul în aceeași nuanță cu perdeaua. Este recomandat să optezi pentru perdele și draperii din materiale subțiri, fluide. Într-un apartament mic, designerii de interior nu recomandă draperii din catifea sau alte materiale grele, pentru că încarcă mult spațiul.
Sunt preferate obiectele uni în detrimentul celor cu imprimeuri, care dau sezanția de aglomerare, mai ales într-o cameră de mici dimensiuni. În living, canapeaua și fotoliile ar trebui să fie uni sau cu dungi verticale late. Covorul nu ar trebui să acopere toată suprafața podelei, spun specialiștii, alege unul rotund sau dreptunghiular pentru mijlocul camerei și în rest lasă podeaua goală.
Un truc util este să te folosești de oglinzi. Un dressing cu oglinzi pe uși va fi și practic, pentru că poți vedea cum îți stă imediat după ce te îmbraci, dar și o alegere inteligentă pentru a da senzația de spațiu într-o cameră. Specialiștii recomandă să plasezi oglinzi în fața ferestrelor, acolo unde este posibil – camera va fi mai luminoasă și va părea mai spațioasă.
Ce culori să eviți și ce să folosești
Când vine vorba despre decorarea unui spațiu mic, designerii aleg mereu culori deschise. Oricât de mult ți-ar plăcea nuanțe precum grena sau bleumarin, este recomandat să alegi unele mai deschise. Roz pal, albastru pastelat, galben pai – acestea sunt cele mai potrivite culori într-un apartament mic.
Poți opta și pentru decorarea casei în alb, însă ar fi binevenit și un accent într-o culoare mai puternică – pernuțe roșii, un fotoliu albastru petrol sau draperii galbene. Evită negrul cu desăvârșire, acesta încarcă foarte mult spațiul. În plus, nici experții în Feng-Shui nu îți recomandă folosirea acestei culori în casă, așa că cel mai bine este să o ocolești.
Tu de ce ții cont când alegi lucruri pentru casă?